ZSS STRONIE ŚLASKIE

arrow-988169 960 720 TECHNIK HOTELARSTWA - podstawowym celem kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa, jest przygotowanie absolwenta do organizacji działalności hotelarskiej, polegającej na planowaniu, oferowaniu, koordynowaniu oraz bezpośrednim wykonywaniu usług hotelarskich.

Uczniowie kształcący się na tym kierunku mają możliwość odbywania praktyk i zdobywania wiedzy praktycznej w pobliskich obiektach hotelowych a także wyjeżdżają na praktyki zagraniczne organizowane przez szkołę.

 Kwalifikacje w zawodzie technik hotelarstwa:

T.11. Planowanie i realizacja usług w recepcji

1. Rezerwacja usług hotelarskich

2. Obsługa gości przyjeżdżających i wyjeżdżających

T.12. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

1. Utrzymywanie czystości i porządku w jednostkach mieszkalnych

2. Przygotowywanie i podawanie śniadań

3. Organizacja usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

 

arrow-988169 960 720TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH - TO ZAWÓD Z PRZYSZŁOŚCIĄ!


Gastronomia jest branżą usługową. Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania różnych zadań zawodowych, zarówno dotyczących planowania produkcji jak i świadczenia usług żywieniowych konsumentom. Coraz więcej ludności, szczególnie w dużych miastach, ze względu na szybki styl życia korzysta z formy jedzenia poza domem. Rynek usług gastronomicznych rozwija się stale, ponieważ w Polsce w dalszym ciągu ilość zakładów jest dużo niższa, niż w społeczeństwie zachodnim. Dlatego będą tworzyć się nowe miejsca pracy dla technika żywienia i usług gastronomicznych. Ludzie częściej przemieszczają się, odpoczywają i oczekują na pełną obsługę dotyczącą wyżywienia. Pracę w gastronomii jest stosunkowo łatwo znaleźć. Ciągle są dostępne oferty pracy w kraju, jak i zagranicą. Osoba będąca z wykształcenia technikiem żywienia i usług gastronomicznych może także prowadzić własną firmę.

Szkoła przygotowuje swoich absolwentów do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
  • sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
  • planowania i oceny żywienia;
  • organizowania produkcji gastronomicznej;
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych.

Technik żywienia i usług gastronomicznych - Zawód ten obejmuje dwie kwalifikacje:

I kwalifikacja - T.6. Sporządzanie potraw i napojów

II kwalifikacja –T. 15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Przedmioty zawodowe obejmujące I kwalifikację:

- wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii,

- działalność gospodarcza w gastronomii,

- technologia gastronomiczna z towaroznawstwem,

- język obcy w gastronomii,

- procesy technologiczne w gastronomii.

 

Posiadamy profesjonalne pracownie, w których odbywają się przedmioty zawodowe Szkoła organizuje praktyki zawodowew renomowanych obiektach w kraju i zagranicą.

Przedmioty zawodowe obejmujące II kwalifikację:

-zasady żywienia,
- organizacja produkcji gastronomicznej,
- usługi gastronomiczne,
- planowanie żywienia i produkcji gastronomicznej,
- obsługa klientów w gastronomii.

W procesie kształcenia zawodowego ważne jest łączenie kształcenia zawodowego i ogólnego, pozwalające nie tylko na podwyższenie umiejętności zawodowych absolwentów szkoły, ale również na zdanie egzaminu maturalnego, umożliwiającego kontynuowanie nauki na studiach wyższych.

W naszej szkole oprócz zajęć lekcyjnych młodzież może poszerzać swoje umiejętności podczas zajęć poza lekcyjnych oraz różnorodnych imprez organizowanychna rzecz środowiska lokalnego. AKTYWNIE DZIAŁA KLUB MŁODZIEŻOWY.

Organizujemy również wycieczki programowe do różnych zakładów gastronomicznych.

 

tziug